Nieuws

  • Nieuws

Wkk als hefboom voor energietransitie

De eigenaars van het appartementsgebouw La Magnanerie in Vorst besloten over te schakelen op een warmte-krachtkoppeling. Daarmee besparen zij jaarlijks heel wat op hun energiefactuur! Goed voor portemonnee… én milieu. Wkk op gas vormt namelijk een belangrijke hefboom richting energietransitie. 

Wat is een warmtekrachtkoppeling ?

Naast warmte produceert een warmte-krachtkoppeling (afgekort wkk) tegelijkertijd ook elektriciteit met één enkele brandstof vanuit één productie-eenheid. 

Voordelen zijn niet alleen een lager brandstofgebruik, en dus een voordeligere energiefactuur, maar ook minder CO2-uitstoot. Heel interessant dus voor gebouwen met een grote warmtebehoefte. 

Dit partnership is beschikbaar voor alle gebouwen in het Brusselse gewest. Toch wordt het pas echt interessant wanneer het jaarlijkse verwarmingsverbruik meer dan 3500 MWh bedraagt.

Graag meer info en een vrijblijvend gesprek? Stuur dan een mailtje naar nikolaas.bogaerts@sibelga.be

Sibelga doet investering, klant bespaart op energiefactuur

Beheerders van de Brusselse overheids- en privégebouwen krijgen van Sibelga een aantrekkelijk win-win-partnership voorgeschoteld. Ons bedrijf neemt alle investerings- en exploitatiekosten op zich. Kortom, wij investeren in de wkk-eenheid, installeren en exploiteren die, en volgen het project van a tot z op. Deze formule is voor beide partijen voordelig, want: 

  • de gebouwbeheerder bespaart op de verwarmingskosten.
  • Sibelga injecteert de geproduceerde elektriciteit in het eigen netwerk en ontvangt groenestroomcertificaten.

Nieuwste installatie in appartementsgebouw te Vorst

In appartementencomplex ‘La Magnanerie’ in Vorst, dat 200 flats telt, hebben de bewoners alvast beslist om via wkk hun steentje bij te dragen tot de klimaatdoelstellingen. 

Vooral onze handige all-in aanpak, gaande van haalbaarheidsstudie tot installatie en exploitatie, wist de eigenaars van het appartementencomplex te overhalen.  Deze wkk-installatie levert hen een jaarlijkse besparing van 88 ton CO2 op.  Door de combinatie van nieuwe ketels, de wkk-installatie, en de overstap van stookolie naar aardgas is hun factuur flink gedaald!

Concrete stap in de energietransitie

Marie-Pierre Fauconnier, algemeen directeur van Sibelga, benadrukt de rol van Sibelga als motor van de energietransitie, die dergelijke initiatieven mogelijk maakt.

Dankzij onze 12 wkk’s hebben we de voorbije 2 jaar zomaar eventjes 11 000 ton CO2-uitstoot vermeden. Da’s vergelijkbaar met de uitstoot van een dieselauto die 2363 keer de evenaar rondrijdt."

 “Wij willen de levenskwaliteit van alle Brusselaars verbeteren met betrouwbare, innovatieve en duurzame oplossingen. Wkk is daar een mooi voorbeeld van, met heel bemoedigende resultaten. Windmolens zijn binnen de Brusselse stedelijke context niet meteen een optie. Maar deze techniek biedt wel veel potentieel en kan zodoende alsnog voor de nodige groene energie zorgen.

Lees op Energids wat 1 ton CO2 precies inhoudt