Een slimme meter, ook wel smart meter genoemd, is een digitaal toestel dat dagelijks de verbruikte en geïnjecteerde energie elektronisch registreert, opslaat en vanop afstand doorstuurt naar je distributienetbeheerder (DNB).

In Brussel is dat Sibelga. Wij bezorgen deze gegevens van je slimme elektriciteitsmeter vervolgens aan je energieleverancier zodat die een correcte factuur kan opmaken. 

Enkele weetjes over de slimme meter in Brussel

  •  Voorlopig worden enkel gegevens verzameld op verzoek, of bij specifieke klanten.
  •  Op termijn zijn schakelingen vanop afstand mogelijk (bv. openen of sluiten van de meter) of aanpassing van het vermogen.
  •  Vooralsnog komt er geen digitale gasmeter in de hoofdstad. 

Waarom krijg ik een slimme meter?

Wellicht heb je al een mail of brief van Sibelga gekregen waarin de slimme elektriciteitsmeter werd aangeboden. Of misschien staat er al een bij jou. Maar waarom precies wordt de slimme meter op grote schaal uitgerold?

1. Meer inzicht in je verbruik

Al sinds 2009 beveelt Europa haar lidstaten aan om ‘smart’ meetsystemen in te voeren zodat mensen actiever kunnen deelnemen aan de energieleveringsmarkt.

Met een slimme meter is het nu eenmaal makkelijker om je energieverbruik op te volgen. Koppel je daarenboven een energieverbruiksmanager aan je meter via de P1-poort, dan kan je gedetailleerde verbruikersfeedback krijgen en zelfs je huishoudapparaten aansturen.

Zo word je niet alleen bewuster van hoeveel energie je gebruikt, maar ook van het moment waarop je die verbruikt. Pas dan kan je als consument maximaal voordeel halen uit flexibele tariefaanbiedingen (die in de min of meer nabije toekomst beschikbaar zullen zijn). 

2. Klaar voor de stroomnetten van morgen

In vergelijking met vroeger is er op onze elektriciteitsnetten zowel qua productie als afname veel veranderd.
Zo zijn er nu zonnepanelen, windmolens, warmtekrachtkoppeling, elektrische voertuigen, warmtepompen, energiegemeenschappen, enz. 

Dankzij de slimme meter kunnen wij als netbeheerder nauwkeurig bijhouden hoeveel energie in het net wordt geïnjecteerd en waar. Maar ook hoeveel energie wordt verbruikt, en waar. Dat is noodzakelijk om tekorten, overbelasting en storingen te voorkomen. Het maakt de energievoorziening voor iedereen betrouwbaarder.

Zo krijgen wij een preciezer beeld van waar precies investeringen nodig zijn. Dat bespaart ons als netbeheerder, en daarmee ook jou als klant, heel wat kosten.